kuva: Mikko Keski-Vähälä

Wednesday, 22 August 2012

KATSO MINUA

Mutation Makes Beauty-Ihmismuodonmuutoksia
tanssi: Sysinä
Äänet: Mari Paikkari ja Ilkka Saastamoinen
Kuvat: Maria Wolfram

Tytöt seisovat maalauksissa epävarmoina ja vahvoina yhtä aikaa. He eivät katso päin pistävin silmin, vaan ovat vaitonaisina toisten katseen alla. On vaikea nähdä, millaista heidän ilonsa on. Niin painavana ympäröivä todellisuus tuntuu heissä olevan.

Maria Wolframin hahmoissa 

on purevaa läsnäoloa. Tytöt ovat kuvitteellisia, mutta niin todellisia, että katsoja luulee nähneensä heidät jossain. Ja tavallaan näin onkin, sillä Wolfram on piirtänyt muistiinsa lukemattomia näkemiään ihmisiä. Taiteilijalle meissä jokaisessa voi olla jokin piirre, joka näyttäytyy kiinnostavana. Maalausprosessi kuitenkin päättää, millainen hahmo maalaukseen kulloinkin muodostuu. Toisinaan taiteilija itsekin yllättyy, kun hahmo ei osaa päättää, ollako naisellinen vai miehekäs, tai kun kuvaan asettuu joku hänen tutuistaan.

Wolframin hahmot ovat epätäydellisen täydellisiä. Ne eivät ole siloitellun mainoskuvan maailmasta, jossa kasvot ja keho luodaan kuvia käsittelemällä kohti ideaalia. Niiden maailma on lihallisempi, kiinnostava kaikessa moninaisuudessaan.

Palikkaoopperassa Maria Wolframin suurikokoiset veistosmaiset maalaukset luovat tilan, jossa katsoja joutuu kiertelemään hahmojen välissä. Vaikka kaikki ovat läsnä samassa tilassa, ei niitä voi nähdä yhdellä kertaa. Jokaiselle tytölle on annettava oma aikansa.

Wolframin maalaukset ovat myös läsnä performanssiryhmä Sysinän tanssiteoksessa Mutation makes beauty – Ihmismuodonmuutoksia. Teos juhlistaa ihmisen epätäydellisyyttä. Se syleilee virheitä, jotka muovaavat ihmisiä solutasolta alkaen. Kaikissa meissä on tapahtunut mutaatioita, jotka ovat kirjoittaneet ihmisyyden rakennuskaavan uuteen muotoon. Särö sisältyy meihin jokaiseen. Sysinän teos nostaa esiin ihmisen kauneuden, joka on kiinnostavaa elämään kuuluvien virheiden ansiosta.

Mari Paikkarin työstämä savi antaa teokseen äänen. Paikkari on työstänyt savea ääniksi sekä poltettuna että raakana. Veden vallassa olevan saven elimellinen pulputus ja udurumpujen kumea rytmi antavat teokseen maanläheisen soinnin.

Performanssiryhmä Sysinään kuuluvat butotanssija, muotoilija Saara Holmberg, tanssitaiteilija Mirva Mattila ja skenografi, butotanssija Reija Stenius.

No comments:

Post a comment